KACSÁS-INFÓ  

   

Kérjük támogasson minket adója 1%-ával : 19861425-1-15  

   

Támogatások  

fejezetet irányító szerv:

Alapkezelő támogató: 

NEA-MA-19-EG-0403

   

A kíméletes bánásmód eszközei

Sorban járjuk végig, melyek azok az eszközök, melyek alkalmasak lehetnek a „fogd meg és engedd vissza” szemlélet teljesebb műveléséhez.

Már a végszerelékünk összeállításakor is törekedhetünk arra, hogy a halnak nagyobb esélyt adjunk. Ide sorolhatjuk a szakáll nélküli horog, és a monofil zsinór használatát. Néhány magyarországi horgászvízen már kötelezővé tették ezeket!

  • Monofil zsinór használata a fárasztás során esetlegesen fellépő, a hal testét érő sérülések elkerülése érdekében.
  • Szakáll nélküli horog, mellyel lényegesen kisebb sebet ejthetünk a megakasztott halon.
  • Lead Clip ólomtartó kapocs használata. Úgy működik, hogy az ólomnál elakadt szereléket (akár van rajta hal akár nincs), az ólom elvesztésével ugyan, de ki tudjuk szabadítani az akadóból. A Lead Clippel felerősített ólom e kapocsból kisebb erő hatására szakad ki, mint amekkora zsinórunk elszakításához kellene. Így elkerülhetjük, hogy az ólom beakadása miatt beszakadt szerelékünkhöz láncolva, elpusztuljon a hal. Ebben az esetben jobb ha követ, kavicsot, vágy bármilyen más természetes nehezéket alkalmazunk ólom helyett, a fém vízre, élőlényekre vetített élettani hatása miatt.

   
Szakáll nélküli horog      Elakadás esetén könnyen leváló ólom klipszek

 

Miután kielemeztük végszerelékünk részeit, a következő lépés a fárasztás során alkalmazott eszközök használata. Ha igazán előrelátóak vagyunk, illetve halbarát gondolkodással rendelkezünk, a nagyméretű merítőháló az egyik alapvető eszközünk lehet. Ez több szempontból is előnyös lehet, illetve praktikussága sem utolsó. A nagyméretű merítőhálók 60-120 cm fejátmérővel rendelkeznek, mellyel szinte bármilyen nagyobb méretű ponty, illetve amur könnyedén megszákolható. Az sem elhanyagolható szempont, hogy horgászataink során bármikor számíthatunk egy nagyobb méretű példányra, melyeket a hagyományos, kisméretű szákokba lényegesen körülményesebben vezethetünk bele. Nem utolsó szempont a könnyű kezelhetőség sem, hiszen a legtöbb modell esetében a szákfejet egyszerűen levehetjük a nyélről, melyet összetekerve egyszerűbben partra vihetjük a kifárasztott halat.

 

Finom szövés, nagy méret                       Könnyű kezelhetőség

 

Már itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy egy jóérzésű nagyhal specialista közvetlenül a parton, illetve csónakba készített puha pontymatracra helyezi a halat. Mindezt azért hangsúlyozom, mert többször előfordul az is, hogy az adott illető a földre, homokra, illetve fűre helyezi a halat, majd csak azt követően teszi matracra. Ezzel a pontykímélő matrac szerepe szinte megszűnhet, hiszen a hal néhány mozdulattal könnyen megsértheti magát. Ezért a legfontosabb dolog, hogy közvetlenül a matracra helyezzük a halat, mert így biztosan épségben, sérülés nélkül kaphatjuk lencsevégre. Mielőtt azonban matracra helyezzük a halat, vizezzük le, illetve legyen készenlétben egy nagyobb mennyiségű víz, mellyel folyamatosan locsolhatjuk a pontyot, elősegítve ezzel a nyálkahártyája védelmét.

 

 
 Pontymatrac a kötelező
 segédeszköz.
 Horogszabadítás szakszerűen
 horogszabadító vagy érfogó

Időnként a hal mélyre nyeli horgunkat, vagy az olyan csontos, porcos részre akad, ahonnan kézzel szinte nem lehet kifordítani. Ekkor megfelelő eszköz hiányában hosszú perceken keresztül kínozzák a horgászok szerencsétlen halat, miközben két hasznos, de nélkülözhetetlen eszközzel ez csupán néhány másodperc! A normál műanyag horogszabadítók tömkelege kapható a piacon, amelyek többsége már csomóbontó tűvel is rendelkezik, ami segít az összegubancolódott szerelék kibogozásában is. Ezen egyszerű eszköz legfőbb funkciója azonban a mélyre nyelt a horog eltávolítása.

A horog által okozott seb, illetve a testen található tovább sérülések fertőtlenítése is nagyon fontos. Ezzel megelőzhetjük a kifogott példány sebeinek elfertőződését, illetve elősegíthetjük gyógyulását.

  

Fertőtlenítő folyadék a gyors segítség

A következő mozzanat a fotózás lehet, melyet célszerű úgy végezni, hogy elővigyázatosak vagyunk a pontyok testrészeivel, különösen kiemelve a kopoltyúlemezeket, a végbélnyílás, és a szemeket. A legfontosabb talán a kopoltyúlemezek védelme, ezért mindenképpen úgy fotózzunk, hogy a kopoltyúfedő alá nem nyúlunk.

  
A helyes tartás                                              A jó pontyzsák ismérve: sűrű szövés, erős zipzár

Az emlékképek elkészülte után egy sűrű szövésű pontyzsákba helyezhetjük a halat (mielőtt alkalmazzuk, nedvesítsük meg), így könnyedén lemérhetjük egy mérleg segítségével. Ha esetleg az éjszaka folyamán akadt horgunkra álmaink hala, és nem tudunk megfelelő fotót készíteni, nyugodtan a vízbe helyezhetjük egy pontyzsákban. Egy pontyzsákba csak egy halat tároljunk, hogy még véletlenül se sértsék meg egymást. A tárolás során főként a nyári hónapokban szükséges nagyobb mélységbe helyezni a pontyokat. (minimum 60 cm-es mélység)

A fotózást, követő visszaengedést is körültekintően végezzük el: ne dobjuk a halat a vízbe, hanem óvatosan belehelyezve engedjük útjára. Ez a mozdulatsor elvégezhető úgy is, (főként sekély vizeken) hogy a pontymatracra helyezett halat a vízbe visszük, és a mélyebb részen engedjük vissza éltető elemébe.

   
Bevált mozdulatsor

Ha a felsorolt íratlan szabályokat betartjuk, alkalmazzuk, akkor már sokat tettünk a közös, és az ifjúság jövőjének érdekében. Segítségünkkel számukra is páratlan élményt jelenthet majd egy-egy nagyobb méretű hal kifogása.

forrás: www.haldorado.huwww.carpzone.hu

   

Bejelentkezés